Leefstijlverbetering in de wijk door bottom-up te werken

Van zorg naar gezondheid

Tot voor kort werd leefstijl vooral gezien als middel ter preventie van aandoeningen, nu wordt in toenemende mate leefstijl ingezet in de behandeling van chronische ziekten. Met inzetten op leefstijl wordt een beweging op gang gezet: van zorg naar gezondheid.

Monique Stam, huisarts en initiatiefnemer van het leefstijlproject Gezond Wijdemeren en Susanne Renkema, oefentherapeut en aanjager Gezond Wijdemeren, deelden op 22 maart 2024 tijdens het 5e congres Leefstijlgeneeskunde in de spreekkamer hun ervaringen met het leefstijlproject in onze gemeente. Een advies ‘Ga aan de slag met je leefstijl’ leidt meestal niet tot een verandering in gedrag. Een aanpak die bestaat uit het inzichtelijk maken van alles wat er al is op het gebied van leefstijl en een centrale figuur die alle aanbieders onderling en met de burgers verbindt, brengt leefstijlverandering wel op gang is hun ervaring. Door burgers, middenstand, sociaal domein en gemeente erbij te betrekken, bereik je door bottom-up te werken leefstijlverbetering in de wijk. Ze gaven tips voor het opzetten van een leefstijlproject, hoe je andere organisaties met elkaar kunt verbinden zodat ze allemaal dezelfde boodschap uitdragen als het om leefstijl gaat en praktische adviezen om een leefstijlproject succesvol uit te voeren.

Wegens succes herhaald

Monique Stam en Susanne Renkema zijn ook weer uitgenodigd als sprekers op het 6e congres van 13 september 2024.

Voor wie?

Dit congres is voor iedereen die patiënten behandelt en begeleidt, en die zich wel eens afvraagt of het ook anders kan; meer gezondheid en kwaliteit van leven, minder medicijnen en bijwerkingen, meer eigen regie van patiënten en meer werkplezier.